Posts

Showing posts from September 17, 2009

MARBLE CHOCOLATE CHEESECAKE

MARBLE CHOCOLATE CHEESECAKE Bahan A 180 gram mentega 20 gram serbuk koko, diayak 170 gram gula kaster 3 biji telur 120 gram tepung naik sendiri, diayak 1 sudu teh baking powder, diayak Bahan B 250 gram krim keju 60 gram gula kaster 1 sudu teh esen vanilla 1 biji telur Cara: Pukul butter and gula. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung, serbuk koko dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata. Adunan dibahagikan kpd 2 bahagian. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesemua bahan bahan B hingga kembang.Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang. Tuangkan baki adunan A. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang.
KEK LAPIS CHOCOLATE PEPPERMINT Bahan: 300 gm mentega 120 gm gula halus 6 biji telur (saiz besar) 80 gm sekaya 250 g susu pekat manis 80 g Horlicks 2 sudu the esen peppermint 2 sudu besar serbuk koko } ½ sudu the esen vanilla } 3 sudu besar air panas } … dicampurkan & dijadikan pes cokelat secukup pewarna hijau (saya gunakan yg serbuk) 160 gm tepung HongKong (atau tepung kek) loyang berukuran 7” x 7” (dialas dgn kertas pada dasarnya dan digris sekeliling loyang) Cara : 1) Pukul mentega bersama gula dengan high speed sehingga kembang (kira-kira 7-8 minit). 2) Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati. (kira-kira 4-5 minit) 3) Perlahankan speed (sederhana) lalu masukkan sekaya, susu manis dan Horlicks. Pukul lagi hingga rata. (kira-kira 2-3 minit) 4) Perlahankan lagi speed (slow, sekedar nak ratakan tepung) dan masukkan tepung HK dan biarkan adunan sebati. Jangan terlalu lama, kira-kira 1-2 minit jer. Ataupun anda boleh gunakan kaedah ...